Ordinacija Balenović x

Nazovite nas

+385 1 4923 392

Radno vrijeme

po dogovoru

Besplatne online konzultacije

Pitajte naše stomatologe za savjet.

Ortodoncija Jelić x

Nazovite nas

+385 1 623 13 61

+385 98 386 705

Radno vrijeme

ponedjeljak i srijeda
poslijepodne

utorak, četvrtak i petak
prijepodne

Besplatne online konzultacije

Pitajte našu ortodonticu za savjet.

Fiksni aparatić - Stomatološka ordinacija Balenović

Fiksni aparatić

Vraćanje prirodnog i privlačnog osmijeha

Vrijeme je za pregled?

Konzultacije, pregled, čišćenje i izbjeljivanje zubi.

Suvremena stomatologija omogućila je ispravak svakog nedostatka zuba i problema s oralnim zdravljem. Pravilni zubi nisu bitni samo zbog estetskih razloga, nego i funkcionalnih. Položaj zuba i čeljusti djeluje na funkcionalnost čitavog sustava za žvakanje, čeljusnog zgloba i mišića te okolnog zubnog tkiva. Fiksni aparatići su i dalje vrlo tražena ortodontska terapija koja uspješno ispravlja položaj zuba i zagriz.

skener

Jeste li vi kandidat za fiksni aparatić?

Kandidati za fiksni aparatić su svi odrasli pacijenti kod kojih je završen postupak rasta i razvoja i imaju sve trajne zube. Fiksni aparatić se preporučuje pacijentima koji imaju krive zube, premalo prostora za razvoj zuba i loš zagriz zbog kojeg imaju probleme sa žvakanjem i općenito oralnim zdravljem.

Dobne granice za ortodontsku terapiju nema. Iz tog razloga je vrlo popularna kod svih dobnih skupina, a mnogi se odluče kasnije za fiksni aparatić koji daje odlične rezultate kod svih pacijenata.

Kako se pripremiti za ortodontsku terapiju fiksnim aparatićem?

Prije ortodontske terapije fiksnim aparatićem bitno je da su svi zubi zdravi, eventualne dentalne probleme preporučuje se sanirati prije početka terapije. Stomatolog nakon prvog pregleda i snimanja zuba priprema plan ortodontske terapije.

Kako izgleda ortodontska terapija fiksnim aparatićem?

Ordinacija Jelić je prva ortodontska ordinacija u Hrvatskoj koja ima certifikat za Orthocaps – The twinaligner system, a posebno su educirani u SAD-u za rad s Damon sistemom bravica. Ordinacija Jelić nudi pacijentima i ostale fiksne ortodontske tehnike.

Ispravljanje zuba fiksnim aparatićem se radi postavljanjem bravica na svaki zub i žice koja ih spaja. Žica je zategnuta tako da svojom silom zube dovodi u ispravan položaj. Žica se zateže prilikom svake kontrole, a mijenja se jedino ako dođe do pucanja što je rijetko. Pacijenti dolaze na redovite kontrole prosječno svakih 5 tjedana, po preporuci stomatologa i ovisno o slučaju može to biti češće ili rjeđe.

Postoji više vrsta bravica, klasične metalne, keramičke, safirne i bijele kompozitne tako da pacijenti mogu birati ovisno o svojim željama. Djelovanje svih tipova bravica je jednako, a razlika je jedino u izgledu bravica.

Postavljanje fiksnog aparatića ne boli, ali je potrebno par dana da se pacijent prilagodi.

Što po završetku ortodontske terapije?

Nakon završetka ortodontske terapije, kada su zubi u idealnom položaju, skida se fiksni aparatić i nastavlja se prema preporuci stomatologa nositi retainer tijekom noći. To će osigurati zadržavanje zuba u pravilnom, željnom položaju.

Pravilna i redovita dentalna higijena posebno je bitna kada se nosi fiksni aparatić i svaki pacijent dobiva detaljne upute stomatologa kako se brinuti za zdravlje zuba i za aparatić tijekom trajanja terapije.

lijepi zubi

Rezultati

Ordinaciju Balenović & Jelić čini tim stručnjaka koji su specijalizirani za sve dentalne usluge i imaju profesionalan i individualan pristup svakom pacijentu. Fokus djelovanja je zadovoljstvo pacijenata i stvaranje lijepih i zdravih osmijeha korištenjem najnovijih tehnologija i pristupa liječenju bolesti zuba, koristeći najbolje materijale i tehnike za rješavanje nedostataka zuba u ugodnoj atmosferi uz profesionalnu podršku tijekom svakog koraka terapije.

Mr. sc. Mateja Jelić

Diplomirala na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1997. godine, a 2002. godine postaje magistra biomedicinske znanosti i 2005. polaže specijalistički ispit iz ortodoncije. Završila je mnoštvo međunarodnih ortodontskih tečajeva u priznatim ortodontskim institucijama SAD-a i Europe. Certificirani je ortodont za Invisalign, Orthocaps i Damon sustav. Svojim pacijentima rješava svaki problem s nepravilnim zubima i zagrizom.

Mateja Jelić
tim stomatoloske ordinacije balenovic

Zašto odabrati tim Ordinacije Balenović & Jelić?

Razlog zašto odabrati tim Ordinacije Balenović & Jelić je obećanje koje pacijentima nude, a to je zadovoljstvo uslugom. Zahvaljujući jamstvu kvalitete, trajnosti rješenja svakog dentalnog problema, individualnom pristupu i bezbolnosti samog zahvata, pacijenti se s povjerenjem prepuštaju timu ordinacije.

Ordinacija Balenović otvorila je svoja vrata pacijentima 1969. godine i od 2014. godine svake godine proglašeni doktor iz ordinacije dobiva titulu Najdoktor godine po izboru pacijenata.

 

Često postavljana pitanja

Suvremena stomatologija omogućila je ispravak svakog nedostatka zuba i problema s oralnim zdravljem.

Koliko traje ortodontska terapija fiksnim aparatićem?

Trajanje ortodontske terapije je individualno jer ovisi o početnom stanju zuba svakog pacijenta i cilju koji se želi postići. Prosječno trajanje terapije je godinu i pol do dvije, ovisno o specifičnosti svakog slučaja i težini anomalije. U slučaju manjih anomalija dovoljno je par mjeseci da se vidi značajna razlika no to ne znači da je vrijeme za završetak terapije. Zubi se moraju tijekom vremena zadržati u tom položaju i zato se terapija nastavlja i nakon što su zubi naizgled se izravnali jer je važno fiksirati zagriz i osigurati što stabilnije zadržavanje zuba u novom, ispravljenom položaju.

Kako se naviknuti na fiksni aparatić?

Većina pacijenata se vrlo brzo navikne, a u slučaju nelagode daju se preporuke i savjeti kako si pacijenti mogu olakšati eventualnu nelagodu. Sve to relativno brzo prođe, pogotovo kada se vide rezultati terapije što pacijente motivira.

Ostaju li zubi nakon završetka terapije u ispravnom položaju?

Po završetku ortodontske terapije fiksnim aparatićem zubi ostaju u ispravnom položaju, kao i zagriz, uz pravilno praćenje svih preporuka liječnika za nošenje retainera. Nošenje retainera je standardna praksa koja će osigurati da zubi ostanu u idealnom položaju.

Koje su posebne mjere opreza kada se nosi fiksni aparatić?

Nošenje fiksnog aparatića ne zahtijeva preveliku brigu i promjenu navika. Zube bi bilo idealno prati nakon svakog jela, a svaki pacijent dobiva detaljne upute za brigu oko aparatića i oralnu higijenu dok traje ortodontska terapija.

narucivanje na pregled

Kako do savršenog osmijeha?

Kod svake osobe problemi sa zubima su drugačiji i potrebna im je posebna njega. Za postizanje prekrasnog osmijeha potrebno je pronaći problem koji Vi imate kako bi ga se rješavalo ispravnim metodama.

Ispunite naš kratki upitnik i recite našim stručnjacima koje probleme imate, a mi ćemo Vam poslati prijedlog koji ih može riješiti.