Ordinacija Balenović x

Nazovite nas

+385 1 4923 392

Radno vrijeme

po dogovoru

Besplatne online konzultacije

Pitajte naše stomatologe za savjet.

Ortodoncija Jelić x

Nazovite nas

+385 1 623 13 61

+385 98 386 705

Radno vrijeme

ponedjeljak i srijeda
poslijepodne

utorak, četvrtak i petak
prijepodne

Besplatne online konzultacije

Pitajte našu ortodonticu za savjet.

Električna ili manualna četkica za zube? - Stomatološka ordinacija Balenović
Često dobivamo brojne upite pacijenata kako odabrati dobru četkicu za zube. Pokušat ćemo ovim tekstom odgovoriti na najčešća pitanja. Pranje/četkanje zubi je osnovni način održavanja higijene zubi. Preporučljivo je četkanje zubi nakon svakog obroka, a ako to nije moguće onda minimalno dva puta dnevno. Uz četkanje zubi, poželjno je koristiti i pomoćna sredstva za održavanje higijene zubi kao što su zubni konac te vodice za ispiranje usta.

Kako treba četkati zube?Kako treba četkati zube?

Četkanjem zubi želimo idealno očistiti sve plohe zuba. Prilikom četkanja manualnom četkicom potrebno je krenuti od vanjskih ploha držeći četkicu pod kutom od 45 stupnjeva te raditi lagano kružne pokrete pritom zahvaćajući i spoj zuba i zubnog mesa.

Nakon što smo očetkali vanjske plohe, prelazimo na unutarnje i grizne plohe ponavljajući iste pokrete.

Pritisak prilikom četkanja zubi trebao bi biti jednak sili koju koristimo prilikom pisanja. Gotovo svi koristimo prejaku silu prilikom četkanja što posljedično može dovesti do neželjenih promjena na zubnom mesu.

Kako izabrati dobru manualnu četkicu?

Idealna četkica trebala bi imati manju glavu te dovoljno veliki broj vlakana koja ne smiju biti tvrda. Manja glava četkice omogućuje nam pristup svim plohama zubi u ustima, dovoljno velik broj vlakana zahvaća prilikom jednog pokreta veliku površinu zuba te umjerena tvrdoća vlakana (mekana, srednje tvrda) omogućuju nam odgovarajuće čišćenje uz minimalno oštećenje zubnog mesa.

Električna ili manualna četkica za zube? Razlikuje li se tehnika četkanja kod električnih četkica?

Uglavnom da. Većina proizvođača električnih četkica daje svoje upute o korištenju električne četkice.

Ponekad je potrebno četkati kružnim pokretima, neki proizvođači su razvili tehnologiju gdje je potrebno samo prisloniti četkicu na zube, a ona uz odgovarajuću tehnologiju čisti zube itd.

Većina današnjih električnih četkica ima odličnu stvar, to je regulator pritiska prilikom četkanja, te tako upozorava korisnika kako prejako pritišće četkicu na zube i desni. Obično je to u obliku zvučnog signala ili promjene boje na posebnim senzorima.

Bilo bi dobro prije kupnje konzultirati se sa svojim stomatologom, a u ordinaciji Balenović možete pogledati i isprobati gotovo sve trenutno na tržištu vodeće električne četkice.

Koja su pomoćna sredstva za održavanje higijene zubi?

Danas postoje brojna pomoćna sredstva za higijenu zubi, glavna su konac za zube i vodice za ispiranje usta. Četkanjem zubi ne možemo u potpunosti ukloniti sve ostatke hrane u području između zubi te je potrebno čišćenje koncem („flosanje“). Za potpunu kontrolu plaka poželjno je još koristiti i vodice za ispiranje usta čime postižemo i kemijsku kontrolu plaka.

Sveobuhvatne stomatološke teme

Opća, estetska i restorativna njega

N

Njega odraslih

N

Njega djece

N

Ortodoncija

Top 5 stomatoloških aplikacija za Vaš Iphone

BRUSH DJ Brush DJ je aplikacija razvijena od strane stomatologa za sve osobe koje su zainteresirana za održavanje oralne higijene i zdravog osmijeha. Ova Vas aplikacija zabavlja 2 minute s glazbom i time čini pranje zuba uzbudljivim i zabavnim. Također, aplikacija...

Zubni kamenac

Zubni kamenac je tvrda naslaga na zubima nastala mineralizacijom plaka koja se s vremenom taloži na zubima. Podloga za nastajanje zubnog kamenca je zubni plak koji prijanja na zubne površine i može se ukloniti samo mehaničkim čišćenjem odnosno četkanjem zubi. Kada...

Vodice za ispiranje usta

Odgovarajuća oralna higijena izuzetno je važna za zdravlje zubi i zubnog mesa. Samo redovitim i pravilnim održavanjem oralne higijene može se postići zadovoljavajuća kontrola plaka i spriječiti plakom uzrokovane bolesti: zubni karijes, gingivitis i parodontitis. Cilj...

Nazovite nas

+385 1 4923 392

Radno vrijeme

po dogovoru

Besplatne online konzultacije

Pitajte naše stomatologe za savjet.