Ordinacija Balenović x

Nazovite nas

+385 1 4923 392

Radno vrijeme

po dogovoru

Besplatne online konzultacije

Pitajte naše stomatologe za savjet.

Ortodoncija Jelić x

Nazovite nas

+385 1 623 13 61

+385 98 386 705

Radno vrijeme

ponedjeljak i srijeda
poslijepodne

utorak, četvrtak i petak
prijepodne

Besplatne online konzultacije

Pitajte našu ortodonticu za savjet.

Kako kava i čaj utječu na naše zube? - Stomatološka ordinacija Balenović
Većina ljudi svoj radni dan započinje konzumacijom kave ili čaja. Uz brojne pozitivne učinke na naše raspoloženje, pijenje kave i čaja ima i negativne posljedice na naše zube.

Pigmentacije

Učestalo konzumiranje kave i čaja ostavlja pigmentacije na našim zubima. U sastavu kave nalazimo tanin koji je odgovoran za obojenje naših zuba. Posebno je važno izbjegavati kavu i obojene napitke nakon izbjeljivanja zubi.

Plak

Konzumacijom nekoliko kava na dan, učestalo se stvara plak na našim zubima. Poželjno je nakon što ste popili kavu, ako nemate vremena oprati zube, isprati zube vodom. Ponekad imamo osjećaj kako nakon napitaka nije potrebno oprati zube, no i nakon njih zaostaje tanki biofilm (plak) na našim zubima koji ako se adekvatno ne odstrani pranjem zubi povećava rizik od nastanka karijesa.
Ne smijemo zaboraviti na šećer, med i mlijeko koje vrlo često konzumiramo uz ove napitke, razgradnjom navedenih sastojaka stvaraju se jednostavni šećeri koji potiču razvoj plaka i posljedično karijesa.

Zašto zubi poprimaju pigment iz hrane i pića?

Površina naše cakline nije u potpunosti glatka, sadrži mikropukotine u koje pigment prodire i tako mijenja boju naših zuba.

Kako spriječiti obojenje i održati bjelinu zubi?

  • Umjerena konzumacija obojenih napitaka
  • Redovno pranje zubi
  • Redovne kontrole kod stomatologa
  • Čišćenje kamenca i pjeskarenje zubi
  • Izbjeljivanje zubi

Unatoč brojnim negativnim učincima kave i čaja na naše zube, oni su nam među glavnim pokretačima u radnom danu te uvelike utječu na razinu dobrog raspoloženja, zato uživajmo u kavi i čaju, ali umjereno, pridržavajući se zadanih preporuka.

Sveobuhvatne stomatološke teme

Opća, estetska i restorativna njega

N

Njega odraslih

N

Njega djece

N

Ortodoncija

Parodontoza – što sad?

Parodontitis (u narodu uvriježen naziv parodontoza) je bolest koja zahvaća zube i desni. Osnovni simptomi su krvarenje, natečenost i povlačenje zubnog mesa, popraćeno neugodnim zadahom iz usta, a u uznapredovalim slučajevima dolazi do klimavosti i gubitka zubi. Vodeći...

Što su afte i kako ih liječiti?

Rekurentni aftozni stomatitis ili laički afta je bolest koju karakterizira opetovano pojavljivanje ulceracija ograničenih na sluznicu usne šupljine u bolesnika bez drugih znakova bolesti. Zahvaća otprilike 20% opće populacije, češće žene. Uzrok nastanka afti je...

Perikoronitis

Imate li problema sa stalnim upalama umnjaka? Vjerojatno se radi o perikoronitisu. Što je točno perikoronitis, koji su simptomi i kako se liječi saznajte u tekstu. Što je perikoronitis i kako nastaje? Perikoronitis označava lokaliziranu upalu i infekciju zubnog mesa i...

Nazovite nas

+385 1 4923 392

Radno vrijeme

po dogovoru

Besplatne online konzultacije

Pitajte naše stomatologe za savjet.